Champagne, Cava of Prosecco? Zie jij ook door de bubbels de wijn niet meer?

Geloof me, je bent niet de enige. Ik ga je helpen, de verschillen hieronder op een rijtje. Even voor jouw beeld, de verzamelnaam voor wijnen met bubbels is: Mousserende wijn. Geen Champagne, Prosecco of Cava…

Champagne

Got to loveeee Champagne. Mij maak je er blij mee, altijd. Het belangrijkste wat je van Champagne moet weten is 

dat deze mousserende wijn uit de Champagne streek komt, alleen dan mag hij de naam Champagne dragen. Champagne wordt gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier druiven. Een Blanc de Blanc Champagne is gemaakt van 100% Chardonnay druif. Leuk trouwens ook om een keer de Champagne streek te bezoeken, het is niet al te ver rijden en het is er prachtig. Verschillende soorten? Brut is droog, sec is zoet. 

Cava

Vind ik persoonlijk de op 1 na lekkerste bubbel en lijkt van alle mousserende wijnen het meeste op Champagne. Hij wordt gemaakt op dezelfde manier als Champagne alleen komt uit Spanje en er worden andere druiven gebruikt. De Macabeo druif staat hier centraal, aangevuld met Xarel.lo en Parellada. In tegenstelling tot Champagne maakt het niet uit in welke streek hij gemaakt wordt om de naam Cava te mogen dragen, wel moet hij uit Spanje komen. 

Wijntrip Duitsland oktober 2018 met een glas Sekt

Prosecco

Over deze mousserende wijn heb ik al eerder een blog geschreven, 2 jaar geleden mocht ik mee op wijnreis naar het prachtige Veneto waar deze wijn gemaakt wordt. Handig weetje over Prosecco, je hebt twee verschillende soorten. De Spumante (kurk) en Frizzante (schroefdop). Laat deze laatste staan, niet lekker. Tenzij je van zoete bocht houdt,  dan is ie wel lekker goeikoop. Pleur er wat rood fruit bij, dan lijkt t nog wat..

Sekt

Kan zo lekker zijn!! Vooral in de zomer op het terras kan ik echt genieten van een goed glas Sekt. Uit Duitsland dames en heren, want ja, daar kunnen ze dus echt wel goede wijn maken. En mousserende ook dus. Welke druiven? Onze Oosterburen gebruiken bijna elke druivensoort voor hun bubbel, en waarom ook niet? Mijn favoriet? De Pinot Noir van Weingut Geil, bekt ook zo lekker eh?! Je kunt hem gewoon  online bestellen.

Wat dat alles?

Nee, er zijn nog een ontelbaar veel verschillende soorten mousserende wijnen, zoals een Lambrusco, Cremant, Brut enz. Bovenstaand zijn slechts de belangrijkste. Welke niet beschreven is maar ook wel echt de moeite waard is om een keer te proeven? De Brut de Zelande van wijnhoeve de Kleine Schorre. Want ja, ik blijf een Zeeuws meisje en hij is gewoon heulllll lekker. 

Over smaakt valt te twisten

En dat is ook zeker waar. Een goede vriendin van mij is een fervent Prosecco drinker, de Spumante dan wel, mijn vriend wacht met drinken tot de bubbels het glas hebben verlaten, ieder zijn eigen smaak. De belangrijkste verschillen? Champagne is over het algemeen echt wel veel smaakvoller dan de andere soorten mousserende wijnen. Dit komt denk ik door het Frans eiken waarin ze wordt bewaard. Bij Prosecco ga je al wat sneller de zoete kant op en de Cava is gewoon mooi droog. Maar uiteraard, zoals bij alle duiven en wijnsoorten, verschillen de smaken per wijnhuis ook ontzettend…

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden en als je nog vragen hebt mag je altijd mailen! Fleurproducties@mail.com. Wish you a Lott of bubbels toe in december. Liefs, Fleur 

Ik neem er nog 1, Cheers!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s