Aan tafel met Maurice de Coninck

Maurice de Coninck is restaurant eigenaar van restaurant Da Mauricio, wijnimporteur & leverancier van de ConinckWines. Met zijn bedrijf de ConinckWines is hij gespecialiseerd in Italiaanse en Duitse wijnen. Hij levert zijn exclusieve assortiment door heel Nederland, van eetcafe’s tot toprestaurants als Inter Scaldis ***. Ik neem je vandaag mee door Maurice zijn carrière: van afwasser naar gerenomeerd wijnleverancier. 

De connectie met Maurice

In 2011 werden wij toendertijd met Restaurant de Etage lid van de Kring van de Oosterscheldekreeft waar Maurice ook lid was met zijn restaurant Vis aan de Markt. We hadden al snel een zogenaamde klik en binnen twee maanden leverde hij bij ons een aantal wijnen in beide restaurants. Maurice nam mij in 2013 mee op mijn eerste wijntrip. Op het moment dat we Duitsland inreden begon hij met praten, over wijn. Zodra Maurice over wijn begint hoor je zijn passie over wijn en dan wil je alleen nog maar luisteren en meer weten. De trip duurde drie dagen en ik durf te wedden dat ik op deze trip meer heb geleerd over wijn dan je op welke cursus dan ook kan leren in zo’n korte periode. Ik mag wel zeggen dat door Maurice zijn passie voor wijn ikzelf groot fan ben geworden van Duitsland als wijnland.

Foto Fleur en Maurice
Maurice en ik in Duitsland op wijnreis. | 2014

Op je 13e in de afwas bij Buutengaets 

“Ja, daar ben ik begonnen als afwasser. Al snel stroomde ik door naar de keuken en mocht ik helpen met de mise en place. Het horeca vak lag mij wel en ik besloot naar de hotelschool in Middelburg te gaan. Voor school heb ik diverse mooie en leerzame stages gelopen. Toen ik van school kwam stelde mijn moeder voor om samen met haar een restaurant te starten. Mijn ouders hadden vroeger een slagerij dus het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten. We begonnen Mosselhuis Vogelenzang in Halsteren. Een kleinschalig restaurant met maximaal 10 tafels. Na 3,5 jaar had ik het wel gezien, dit was leuk en leerzaam maar niet iets wat ik de rest van mijn leven wilde blijven doen.”

Koken voor defensie

Na Mosselhuis Vogelenzang heeft Maurice een jaar in de Jachthaven van Drimmelen gewerkt als kok. Daar heerste een echte niet lullen maar poetsen mentaliteit. Hij maakte daar dagen van 15 uur, 300 man lunch en 300 man diner. Maurice: “Ja, versnellen heb ik daar wel geleerd haha, maar was het na een jaar wel beu”.

Snap ik, en toen? “Heb ik gesolliciteerd bij Defensie. Daar werd ik aangenomen en elke dag was weer een verrassing. Het leuke van koken bij Defensie vond ik de diners die je mocht organiseren voor speciale gelegenheden: Je kreeg een dag vrij om te gaan kijken bij de groothandel wat je nodig had en maakte daar een calculatie van. Een week later, als de calculatie was goedgekeurd, kreeg je weer een dag vrij om de benodigdheden voor het speciale diner te gaan halen. Soms waren het diners voor slechts 10 personen. Haha lachen was dat.”

Maurice de Coninck met ouders
Maurice met zijn ouders in Mosselhuis Vogelenzang te Halsteren

De Gouden Leeuw & Vis aan de Markt

“Voor defensie heb ik een jaar gekookt, was leuk en zeker ook leerzaam maar toch niet helemaal wat ik wilde: een eigen restaurant. Het werd tijd om iets voor mijzelf te beginnen en op dat moment stond de Gouden Leeuw te koop in Scherpenisse. Een restaurant met hotelkamers, prachtig pand met een leuke tuin, waar inmiddels een zwembad in ligt. De Gouden Leeuw was een restaurant dat net tegen een ster aanzat.” Het had dan ook 7 jaar een Bib Gourmant. Iets waar Maurice trots op mag zijn.

Na 10 jaar merkte hij dat de vraag en het verwachtingspatroon van de gasten veranderde, in negatieve zin. Daarnaast waren en er ook vervelende familie omstandigheden waarop de druk te hoog werd en hij besloot het roer om te gooien naar een restaurant waar meer vraag naar was: All Inn prijzen. Zo ontstond restaurant Vis aan de Markt. Een restaurant waar je van te voren wist waar je aan toe was qua prijzen. Het liep als een tierelier.

Maar hoe zit het nu met die wijn?

Op een avond in het restaurant zat Dieter Tholen die verbleef in een hotel op het eiland. Daar vroeg hij aan de receptie waar hij goed kon eten en zo is hij naar mij gestuurd. Hij vertelde dat hij niet enthousiast was over het hotel waar hij nu logeerde en zo bood ik hem voor zijn volgende bezoek een kamer hier aan. Frank zou op 1 voorwaarde komen logeren: Als Maurice bij zijn volgende bezoek een fles wijn met hem zou nuttigen.

Zo gezegd zo gedaan en Dieter kwam niet met de minste fles wijn aanzetten: Mouton Rotschild. Dieter werd vaste gast in zowel het hotel als restaurant. Op een dag stelde Dieter voor aan Maurice om mee te gaan naar wijngebied de Rheingau, om hem kennis te laten maken met de echte Duitse wijnen en wijnmakers. Daar is Maurice zijn passie voor wijn ontstaan.

Rheingau
Dit voelt als thuiskomen voor Maurice, op het pondje naar de Rheingau

& zo was er nog een leuke gast?

“Ja, Frankie. Frankie was vaste gast bij ons en logeerde hier om in de omgeving te duiken. Frankie heeft mij meegenomen naar Italië en Italië laten ontdekken. Net als Dieter heeft Frankie mij in contact gebracht met mooie wijnhuizen.”

Maurice en Frankie
Maurice en Frank

Het vuurtje ging lopen…

“Klopt, puur door aan de vraag te voldoen”. Dit is iets unieks. Maurice is niet gegroeid door een groot assortiment samen te stellen in tegenstelling tot menig wijnleverancier in Nederland. Maurice is gegroeid door aan de vraag te voldoen. Heb je een pareltje nodig uit Italië of Duitsland die in Nederland nog niet op de markt is? Dan weet je als restaurateur dat je bij Maurice moet zijn.

Moezel Duitsland
Wijngebied de Moezel in Duitsland

Ik kan mij voorstellen dat je netwerk groeit naarmate je meer wijnen importeert maar hoe kwam je bij de restaurants zelf terecht?

“De eerste twee jaar was Cees Vos, toentertijd President van het Nederlands Gilde Sommeliers mijn gids in wijnland. Voornamelijk door Cees ben ik met de juiste wijngoederen en afnemers in contact gekomen. Je kunt je voorstellen dat Cees een groot netwerk had als President van het Nederlands Gilde Sommeliers…”

Duidelijk. Mooi verhaal Maus! The final question: Wat is jouw favo wijngebied en daarbij behorende druif?

“Hosternokke tut!” Haha, ja I know, geen enkele wijnleverancier wilt deze beantwoorden… Je antwoord graag ;-). “Als ik moet kiezen dan ga ik voor het Moezelgebied en de Riesling druif.”

Met passie verteld Maurice over de Riesling druif als mooie afsluiting van dit interview:

“Slank, elegant, mooie zuren en verfijnd met niet teveel alcohol.”

NOTE:

Maurice levert ook wijnen aan de particuliere markt. Nieuwsgierig? Webshop de ConinckWines

#winewednesday

Elke woensdag posten wij een blog over wijn onder de noemer: #winewednesday. Heb je vragen over de wijnen die we bespreken of hulp bij het uitkiezen van de juiste wijn bij jouw gerecht? Mail mij: fleurproducties@mail.com en ik zal je vragen beantwoorden!

P.s. Volg jij ons al op Instagram & Facebook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s