8 feiten die we nog niet wisten over Prosecco

8 feiten die we nog niet wisten over Prosecco

Zo, daar ben ik weer! Na een heftig, intens en ontzettend leuk seizoen (inclusief een succesvol Festival: het Foodielicious Festival) heb ik weer tijd voor een blog. Vanochtend zat ik in de auto, onderweg naar de zaak en dacht: nu ga ik eerst wat typen over mijn gave wijntrip (van 1.5 dag) in Italië.

Tijdens deze trip
ben ik veel te weten te komen over Prosecco, heb ik de druifjes geproefd terwijl ze nog aan de ranken hingen, heb ik de fermentatie in de tank gezien (hoe bijzonder is dat?!) en heb ik een rondleiding van maar liefst 4 uur gehad door de wijnvelden en het wijnhuis. Veel geleerd dus en het volgende wil ik graag met jullie delen.

Waar staat Prosecco voor?

Simpel gezegd is Prosecco is een mousserende wijn uit Italië (dan wel uit bepaalde streken, hierover lees je hieronder meer) maar ook een dorpje in Italië.

Van welke druiven wordt Prosecco gemaakt?

Internationaal noemen we hem de Prosecco druif maar de Italianen spreken over de Glera

img_4338
De Glera Corto druif

 

druif. Prosecco wordt gemaakt van de Glera Lungo en de Glera Corto.

Beide druiven, de Glera Lungo als de Glera Corto heb ik geproefd, vlak voor de pluk afgelopen maandag in Veneto. De Lungo druif is fruitiger, zit meer sap in en is zoeter in smaak als de Corto, de Corto zorgt voor de body en tannine in Prosecco. Door met deze twee druiven te spelen kunnen ze bepalen welke soort Prosecco de wijnboer wenst te maken.

Uiteraard heb ik gevraagd aan de Mauro ( wijnboer van het wijnhuis Moletto) wat de percentages zijn die zij gebruiken, meer Lungo of Corto? Hij moest lachen en hier moest ik het mee doen..

Mijn conclusie na het proeven van de duiven: meer Lungo: fruitiger, frisser en toegankelijker.

 

 

img_4332
Wijnmaker Mauro van Moletto verteld vol passie over zijn druifjes

Uit welk gebied komt Prosecco?

Prosecco mag alleen Prosecco heten als het uit de wijngebieden Veneto of Friuli komt.

Wanneer mag Prosecco Prosecco heten?

Prosecco mag worden geproduceerd in 5 provincies van Veneto (Treviso, Venice, Vicenza, Padua en Belluno) en in 4 provinces van Friuli (Gorizia, Pordenone, Trieste en Udine).

In tegenstelling tot Champagne en Cava maakt het voor Prosecco niet uit welke methode men gebruikt voor het maken van de mousserende wijn.

 

 

 

Frizzante, Spumante of kwaliteitsaanduidingen?

In de volksmond hebben we het veelal over Frizzante en Spumante, niet wetende of dit nu kwaliteitsaanduidingen zijn of namen voor de verschillende soorten Prosecco.

Frizzante en Spumante zijn slechts naamaanduidingen voor verschillende soorten Prosecco, dit zijn geen kwaliteitsaanduidingen. Frizzante is een lichte bubbel, die meestal na een uur vervliegt in de fles en na 5 minuten in het glas. Spumante is een stevigere bubbel die lang blijft. Frizzante heeft dan ook een schroefdop en Spumante een kurk.

De echte kwaliteitsaanduidingen van Prosecco zijn de volgende:

DOC – is voor 85% van de Glera druif gemaakt en komt uit de streken zoals hierboven aangegeven.

DOCG – komt uit het gebied Conegliano Valdobbiadene en moet aan strengere regels voldoen. Zo mag de maximale hoeveelheid sap ten opzichte van het geplukte fruit is 70% zijn en moet de botteling plaatsvinden in Treviso

Cartizze & Rive- Dit is de premier Cru onder de Prosecco’s en is enkel Spumante.

Waaraan herkennen we een echte Prosecco?

prosecco-label
Het Prosecco label

Aan het “prosecco label” zie foto hiernaast.

Waarbij drinken we prosecco?

Prosecco drinken we als aperitief of in de middag op het terras. Een Prosecco bij het diner drinken is een absolute NO-GO in Italië. Maargoed, dat is cappuccino drinken na het diner ook en dat doet de gemiddelde Nederlander regelmatig… Dit laatste heb ik overigens nooit begrepen, wie heeft er nu zin in een bak met melk naar het diner? maar dat terzijde.

image1
Leuk om cadeau te geven of om bij ons als aperitief te nuttigen: Prosecco van Black and Bianco

 

Wat kost een goede prosecco?

Een beetje prosecco kost in een restaurant gemiddeld € 5,00 per glas, alles wat daaronder zit is meestal geen echte Prosecco maar een andere mousserende wijn uit Italië. Welke overigens ook heerlijk kan zijn, bijvoorbeeld de Pinot Bianco bubbel is een prima alternatief voor Prosecco. Een fles in de supermarkt is te verkrijgen vanaf € 6,00. Natuurlijk ook goedkoper maar dit zijn meestal de minder goede en Frizzantes.

 

 

Mijn favo Prosecco?

Met stip op nummer 1: de prosecco van Moletto! Een prachtig wijnhuis in Veneto. Een andere goede, mooie prosecco die ook nog is een fantastische fles zit is de Prosecco van Black and Bianco. Deze laatste schenken wij ook in onze Brasserie Sailor’s Inn.

image1
Wij zeggen cheers! Tot op ons terras in Bruinisse!

 

 

 

Een reactie op “8 feiten die we nog niet wisten over Prosecco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s