Op zoek naar de Oosterscheldekreeft

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9777Het is vroeg. Te vroeg naar mijn zin. Mijn ogen hangen nog op half 7 als ik aankom bij
Mosselhandel Bout te Bruinisse. Vandaag is de dag. De dag dat ik mee mag vissen of mee mag zoeken naar de Oosterscheldekreeft op het Grevelingenmeer. Ik bedenk me nog: “Fleur ook altijd met haar leuke ideeën en haar nieuwsgierige gedrag…” Eerst maar is koffie drinken.

Eenmaal aan boord word ik met de realiteit geconfronteerd.
Ik had een leuk jurkje meegenomen voor op de foto en ik zag mezelf al helemaal staan in mijn gave paarse jurk en een verse kreeft in mijn handen met een big smile.. Daar dacht Jan Bout anders over en ik krijg een knalgeel waadpak in mijn handen gedrukt met een paar bijpassende laarzen. Waarop hij zegt “Zo Fleur, jij bent er ook klaar voor”. Uhm… Ja, ok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zonsopkomst Grevelingenmeer

Mijn semisacherijnige mood was snel over. We zijn voor zonsopgang vertrokken en we worden verwend met een prachtige zonsopkomst. Ik denk wel 1 van de mooiste die ik heb mogen aanschouwen. En dat op de Grevelingen, waar ik toch echt dagelijks naar kijk.

Spannend

We zitten aan boord van de BRU 49 en varen naar de eerste fuik die verstopt ligt in de Grevelingen. We stappen van het grote schip over naar een kleinere variant met een lier waarmee visser Henk straks de fuiken gaat lichten. Spannend vind ik het wel. Ik bedoel, die beestjes hebben zo nog geen elastiekjes om, dat mogen we zo zelf doen.

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9814
Visser Henk licht de eerste fuiken op het Grevelingenmeer
30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9877
Krabben, krabben en af en toe een kreeft

De eerste fuik wordt gelicht en ik kijk mijn ogen uit. Ik zie alles behalve Oosterscheldekreeft. Krabben, wow, wat een krabben. En kwallen, kilo’s kwallen. De krabben lopen langs mijn laarzen (in gedachte doe ik een vreugdedansje dat Jan mij een waadpak met laarzen heeft aangereikt) en de kwallen drijven er ook een beetje rond. “Henk, waar zijn nou de kreeften?” “-Haha ja Fleur.Je moet geluk hebben als die ertussen zitten, maar ik heb er al een paar gespot.” Visser Henk gooit de fuiken leeg op het kleine bootje en haalt de Oosterscheldekreeften er tussenuit. Dan worden de krabben en kwallen teruggegooid in de Grevelingen en gaan de kreeften in een bak naar het grote schip. Henk zet vervolgens zijn fuik weer uit in het water.

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-0268
Het kleine bootje waar ze de fuiken op lichten

Ik volg de kreeften op de voet en ga mee terug aan boord van het moederschip. Hier worden ze gesorteerd. Marianne (de dochter van Jan) kijkt eerst of de kreeften wel groot genoeg zijn, hier heeft ze een keurige meetlat voor. Kreeften van onder de 400 gram moeten namelijk terug het water in, dit om uitsterving te voorkomen. Blij om te zien dat ze dit zeer serieus nemen, want we willen natuurlijk nog jaaaaaren van deze geweldige kreeft kunnen genieten. Dan is het tijd voor de elastiekjes. Hier hebben ze een tang voor waarbij je alleen de rug van de kreeft vast hoeft te houden en je met de tang de elastiekjes om de scharen kan binden. De kreeften gaan vervolgens in een bak met water zodat ze lekker vers blijven.

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9934
Marianne meet de kreeften
30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9892
Deze is duidelijk te klein en mag terug het water in..
30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-0192
Elastiekjes om de scharen heen doen

Dit trucje herhalen ze op nog zo’n 8 verschillende plekken op de Grevelingen. Elk jaar krijgt Mosselhandel Bout plekken toegewezen waar ze fuiken uit mogen zetten. Met een beetje geluk zit er een paling bij als ze de fuiken lichten. Dit is het enige wat ze bewaren van de vangst vandaag: Oosterscheldekreeft en paling.

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-0010
Henk zet de fuiken weer uit op het Grevelingenmeer

Oosterscheldekreeft kostbaar product

Dat het hard werken is had ik al snel door. Ze gebruiken dan wel lieren om de fuiken mee te lichten, maar het is zwaar om al die kilo’s aan boord te krijgen en vervolgens de kreeften eruit te vissen en de fuiken weer terug te zetten. Na een hele dag varen is de vangst niet zo groot, we hebben slechts 40 kreeften mogen vangen. Ineens snap ik waarom de Oosterscheldekreeft een kostbaar product is.

Op de terugweg worden we door Jan beloond. Hij geeft een emmer met Oosterscheldekreeften aan Marco en zegt: “Maak deze maar eens lekker klaar voor ons.” “-Waarin?” “Ja, er staat ergens een tafel koekenpan. Die kan je gebruiken.” Zo gezegd zo gedaan, en lekker dat ze waren. Ja, het is echt waar: hoe verser een product, hoe lekkerder het is. Zo uit het water in de pan op je bord. Om je vingers bij af te likken.

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-0462
Lekker met z’n allen aan de kraak verse Oosterscheldekreeft aan boord van de BRU 49

Oosterscheldekreeft eten?

Oosterscheldekreeft eten doe je in Restaurant Oester & Soja te Bruinisse of in Brasserie Sailor’s Inn te Bruinisse. Samen met Hotel Bru bieden wij vanaf 1 juli 2016 speciale arrangementen aan: Oosterscheldekreeft eten & slapen in Bruinisse.

Wil je thuis kreeft eten? Dat kan natuurlijk ook. Mosselhandel Bout heeft ook een winkel en is vanaf juni van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur.

Kreeft
Marco zijn beroemde Oosterscheldekreeft van de BBQ in brasserie Sailor’s Inn te Bruinisse

2 reacties op ‘Op zoek naar de Oosterscheldekreeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s