Aan tafel met… Wijnmaker Johan van de Velde

Johan, vertel.. Waarom ben je wijnboer geworden?

De Pluk 004
Vriendin Paula neemt de wijngaard onder haar hoede

 

Haha! Ja, dat verzin je niet zomaar hé? Mijn vader verbouwde vroeger spruitjes, aardappelen en uien op dit land. Het idee van wijn maken is voortgekomen uit een noodsituatie. De marges voor de spruiten, aardappelen en uien die we teelden waren te laag en daardoor was het geen gezond bedrijf meer. Toen hebben we met een steuntje in de rug van buurman Frits besloten om te schakelen naar een wijngoed. Ik ben in de leer gegaan bij een wijnhuis in Luxemburg. Binnen 10 jaar hebben we het voor elkaar gekregen om een gezond bedrijf van de grond te krijgen.” Ik Run het bedrijf nu samen met Paula, die overigens de wijngaard onder haar hoede heeft.

Cool! Hoe oud was je toen je begon?

Op mijn 19e ging ik naar Luxemburg om wijn te leren maken. Daarvoor heb ik bij andere boeren gewerkt, vooral in de groenten.

DSC00073
Johan druk in de weer met zijn druifjes

Je leert altijd meer bij een ander. Ik heb zelfs nog een blauwe maandag in de horeca gewerkt! Maar het boeren is toch meer mijn ding. Voordat ik aan de slag ging heb ik de middelbare landbouw school gedaan met de intentie het bedrijf over te nemen. Ik ben nu de vierde generatie.

 

In de leer in Luxemburg dus… Leer je nog steeds van hen? 

Jazeker. Het fijne is dat zij 100 jaar ervaring hebben in het houden van wijngaarden en wijn maken. Bovendien hebben zij veel kennis van druivenrassen. Ik neem ook nog steeds proefflessen mee naar hen. Die proeven we dan samen met de keldermeester. We spiegelen zowel hun als onze wijnen en komen dan samen tot het beste resultaat.

 

Oke… Veel geleerd en geproefd dus. Laatst tijdens het Oester, Soja & Friends diner vertelde je over je liefde voor de Riesling druif (ook mijn favo druif). Waarom vinden we deze niet terug in je wijnen? 

Haha ja! Ik probeer het elk jaar weer. We hebben een Riesling proefveld van 100  stokken. Hij wordt niet rijp genoeg vanwege te weinig warmte in de zomer, waardoor de zuren te hoog zijn en je opbrengst te laag is. Hier lukt het net niet.

En als we nu een keer een super zonnig/warm jaar krijgen? 

Tja, dat zou wel helpen maar de grondsoort is ook niet voordelig voor een Riesling. Je hebt meer leisteen of een stenige grond nodig. Onze grond is meer een combinatie van zand en leem.

We gaan het meemaken. Een grote doorbraak voor jouw bedrijf was de afname van KLM 

klm kleine schorre
Kleine Schorre wijnen voor KLM business class

World business class.

 

Ja, dat was nogal wat inderdaad. Heel gaaf!

Welke wijnen gaan daar naartoe en zijn deze exclusief voor hen? 

Nee, ze zijn niet exclusief. De Rivaner, Pinot Blanc en Auxerrois zijn te vinden op uitsluitend intercontinentale vluchten.

Cool. Maar uhmm… niet in een plastic bekertje toch? En heb je dan ook van die schattige flesjes die je in een vliegtuig krijgt?

Haha nee, gewoon uit een glas en ze schenken uit grote flessen. (het is wel te merken dat deze dame nooit business class vliegt)

DSC00754Eenmaal per jaar is het groot feest op de Kleine Schorre, het wijnfeest. Hoe ben je op dit idee gekomen? 

Tijdens een avond goed doorzakken met vrienden, haha. Daar komen de beste ideeën van!

 

 

Jullie kiezen elk jaar een wijnkoninging. Zelf heb ik ook mogen pronken als

alle foto's wijnfeest 2012 (166)
Johan van de Velde, Marjolein de Noord, Fleur Verloo & burgermeester G. Rabelink tijdens het wijnfeest 2012

wijnkoningin. ( trots momentje ) Waarom zijn jullie hiermee begonnen?

 

De wijnkoningin is er al vanaf het begin. Als je in het buitenland een wijnfeest bezoekt is het een van de dingen die erbij hoort. Het leuke (verwijderd) is de hele romantiek die heerst om het wijnfeest. Wat is er nu mooier dan dat door een mooie jongedame je wijnen te laten promoten?

Aha. En waar moet deze dame aan voldoen?

Ze moet vooral verstand hebben van wijn en een beetje van de horeca. Het stemmen is geheim, dus ik vertel niet wie het bepaalt en hoe!

Dus als ik nu vraag wie kiest deze dame?

Haha dat ga ik je dat niet vertellen.

Stom. Maar oké, even terug naar de wijn. Waar zijn jullie wijnen verkrijgbaar behalve in mijn eigen mooie restaurantjes? 

Op de website is een kaartje van Nederland te vinden met daarop de verkooppunten. 200 vaste afnemers door heel Nederland.

Naast de wijnboerderij hebben jullie ook een camping. Komen deze gasten speciaal om te slapen op een wijnboerderij?

Niet allemaal. Onze gasten kan je indelen in drie categorieën. Op 1 de mensen die komen duiken, 2 de mensen die culinair onderlegd zijn en meer van het bedrijf willen weten en op 3 de gasten die van de rust en ruimte willen genieten.”

 

Doen jullie nog iets speciaals voor de gasten die culinair onderlegd zijn en meer van het 

 

wijnboerderij druivenoogsten 2014 (16)
Gasten helpen tijdens de oogst

bedrijf willen weten? 

 

Ja, tijdens de oogst kunnen ze meehelpen met plukken en betalen ze de helft van het campinggeld. In het seizoen kunnen ze deelnemen aan rondleidingen op de wijngaard.

 

 

Ik kan me voorstellen dat je zelf ook wel is op wijnreis gaat. Waar ga je dan naartoe?

Het nadeel van een wijngaard hebben is dat je weinig tijd hebt en op het moment dat de wijngaarden mooi zijn heb je helemaal geen tijd. We proberen twee momenten per jaar te pakken. We gaan natuurlijk veel naar Luxemburg en kennen Duitsland als onze broekzak. Ook hebben we al wat Franse wijngebieden gehad.

Okay, gaaf! Is er een gebied waar je nog graag naartoe zou willen? 

Ja, Portugal. Ze hebben wijnen zoals de Vihno Verde vergelijkbare stijlen met wat wij hier ook maken. Ik denk dat dit voor ons leerzaam kan zijn.”

Tot slot. Welke wijn ( van de Kleine Schorre ) is jouw favoriet?

Dat is hetzelfde als vragen aan iemand met meerdere kinderen wie het leukste kind is.

Als je MOET kiezen? 

_MG_7159_01
Brut de Zelande, de terras/zomer wijn van de Kleine Schoore

 

Elke wijn is qua kwaliteit top, welke je het liefste drinkt ligt aan het moment, wat je erbij eet en hoe je je voelt dat is constant anders.

Oké, het gaat me niet lukken. Deze dan: “Wat is je favo terraswijn?” 

Brut de Zelande, die kan altijd en is altijd goed voor iedereen.”

Brut de Zelande it is. Het is de enige mousserende wijn van de Kleine Schorre en zoals Johan zegt: die kan altijd en is goed voor iedereen.

Onlangs heb ik een rondleiding op de Kleine Schorre gehad en hebben ze mij alles verteld over hoe je nu precies een wijn maakt. Van druif tot in het glas. Omdat ik naast bloggen  ook restaurantje speel en dingen organiseer ( Organiseren? Ja, we zijn ook nog bezig met iets GROOTS te organiseren..) lees je dit artikel over een paar weken.

Zelf werken we natuurlijk ook met de wijnen van de Kleine Schorre, je vindt ze in onze brasserie Sailor’s Inn op de wijnkaart en in restaurant Oester & Soja werk ik er ook mee in de arrangementen.

alle foto's wijnfeest 2012 (256)
Wijnhoeve de Kleine Schorre, zeker de moeite waard om er is een kijkje te nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s