Restaurants & hun vrienden

Oester, Soja & Friends

Vrienden. Vrienden zijn mensen die we allemaal nodig hebben. In je privéleven maar ook zeker in het bedrijfsleven of beter gezegd in je onderneming. Zelf heb ik 4 soorten vrienden, om alles maar even in hokjes te stoppen. Mijn geweldige vriendinnen die altijd voor me klaar staan. Mijn collega’s, want in de horeca werk je zo intensief samen dat elke medewerker / collega automatisch een vriend wordt. Onze trouwe gasten, ja ook jullie beschouw ik als vrienden en zeker als vrienden van onze onderneming. En last but not least (wat jammer genoeg vaak vergeten wordt): onze leveranciers. Want wat is een onderneming zonder trouwe en goede leveranciers? Niets!

Om die reden heb ik laatst een Oester, Soja & Friends-dinner georganiseerd. Onze vaste gasten hebben kennis gemaakt met een deel van onze leveranciers. Wat vonden ze het leuk en informatief! Wist jij bijvoorbeeld hoe mesheften worden gevist? Of hoe kreeften worden gevangen? Waar de Zeeuwse zeebaars gevangen wordt? En wat die blauwe tonnetjes nu eigenlijk voor Bru liggen te doen? Lees verder en ze beantwoorden al deze vragen.

Mesheften vissen?

Jullie kennen ze allemaal, de scheermesjes die je tegenkomt tijdens een strandwandeling.

IMG_3982
Mesheften van de BBQ met tamarinde in restaurant Oester & Soja

Heerlijk op je bord als ze net een tikkie op de BBQ hebben gehad. Niet te lang want dan zijn het binnen no-time kauwgomballen. Binnenkort geeft Marco tips & trics hoe je deze beestjes het beste kunt klaarmaken.

”De mesheften worden gevist in de Noordzee”, zo vertelt Arnoud de Jager van Vishandel Schot.  ”Ze leven in de bodem van de zee en staan rechtop in het zand. Ze gebruiken een zuigkor met spijlen. Die zit aan het uiteinde van een hele lange, flexibele pijp vast. Op deze manier weekt men de mesheften los uit de bodem, zuigt men ze op en via een pomp met zeewater en worden ze naar boven getransporteerd.”

 

 

 

Hoe zit dat met die kreeften?

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-0217
Visser Jan Bout op zoek naar Oosterscheldekreeft in de Grevelingen

Jan Bout van Mosselhandel Bout vertelt: ”Kreeften zijn iets makkelijker. Althans het ‘jagen’ is er niet echt”. Je zet fuiken neer en wacht tot ze daarin wandelen. Bout vangt zijn Oosterscheldekreeften in de Grevelingen, en omdat hier geen stromend water is gebruiken ze geen aas. Want de geur van de vis wordt niet verspreid. Met een watertemperatuur van 7 graden gaan ze aan de wandel en met geluk lopen ze je fuik in. Het klink makkelijker dan het is. Die fuiken zetten heb je misschien zo voor elkaar, maar dan het ophalen ervan… Vorig jaar zijn Marco en ik een dagje mee gegaan, op jacht naar de Oosterscheldekreeft. Dat was zo’n ervaring dat ik daar binnenkort een hele blog over schrijf.

 

 

 

 

Lijn-gevangen Zeeuwse zeebaars.

Je ziet het steeds vaker op de kaart in restaurants: lijn-gevangen zeebaars. Veel mensen

DSC_9942
Arnoud de Jager van Vishandel Schot aan het woord

denken dat elke vis lijn-gevangen is en zien deze extra aanduiding niet als meerwaarde. Maar dat is het wel degelijk. Ongeveer 80% van de zeebaars wordt gevangen met lieren of netten, maar de lijn-gevangen zeebaars met een hengel. Dit laatste zorgt voor grote verschillen: het is duurzaam en het visje komt de keuken binnen zonder bloedingen of kneuzingen (waardoor het veel fijner van structuur is). De zeebaars waar wij mee werken in het restaurant komt ofwel uit de Oosterschelde of uit de Noordzee, lekker dicht bij huis en dus lekker vers.

De blauwe tonnen voor Bru

Je zit in de auto de skyline van Bruinisse te bewonderen en je vraagt je elke keer weer af wat die blauwe tonnen daar liggen te doen. Geloof me.Je hoeft je niet te schamen, want je bent niet de enige die dat niet weet. Het zijn mosselen. Mosselen van mosselhandel Bout uit Bruinisse. Aan deze tonnen leven en groeien hun hangcultuurmosselen.  Hangcultuurmosselen zijn uniek in Nederland, slechts 0,5% van alle mosselen is hangcultuur, de rest bodemcultuur. Hangcultuur komt ook alleen in de Oosterschelde voor en dit zijn echt Zeeuwse mosselen. Bij de bodemcultuur halen ze de zaden van het wad en bij de hangers komen ze gewoon uut Bru. Wij werken liever met hangcultuur dan bodemcultuur in Sailor’s Inn en Oester & Soja. Waarom? Er zit veel minder zand in en het vlees van de mossel is zwaarder. Er zit dan ook een ietwat hoger prijskaartje aan maar hè, we gaan voor kwaliteit.

IMG_3358
De skyline van Bruinisse met de blauwe tonnen van Mosselhandel Bout

Leveranciers

Vandaag hebben we slechts 4 van de 100 vragen beantwoord en slechts 2 van de 11 leveranciers genoemd. Morgen ga ik langs bij wijnboerderij de Kleine Schorre in Dreischor voor een rondleiding en een gesprek met eigenaar Johan van de Velde. Oftewel houd mijn blog in de gaten, want voordat je er erg in hebt ben je een expert op het gebied van eten en drinken!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s