Wijntrip part #1. Op pad richting het Arhdal en Rheingau

Dinsdag om 10.00 uur sharp meet ik Hendrik in Antwerpen. Hij gaat mij deze trip vergezellen. Hendrik is mede-eigenaar van “Blend” en altijd in voor leuke dingen so here we are.

2 dagen eerder.

IMG_3098
De bangbus

Hmm, nu moet ik toch Hendrik eens appen om te vragen met welke auto we gaan. Hendrik antwoordde: “Rij jij diesel?” “Nope”.  ”Dan neem ik de bangbus”. Serieus Hendrik de ”bangbus?” “Ja. De Bangbus en dan?” Okay… de toon voor onze trip is gezet.

Op weg met de bangbus richting Kloster Marienthal

Dat Hendrik goed gezelschap is heb ik al snel door. Deze man kan uren over eten praten met een passie waar je u tegen zegt. Na al dat gepraat over eten en wijn is de tijd voorbij gevlogen en staan we binnen 2 uur op Weingut Kloster Marienthal waar we de trip starten met een Blanc de Noir (gemaakt van de Pinot Noir druif, de druiven zijn geperst in plaats van gekneusd waardoor je van een blauwe druif witte wijn krijgt) sekt van het weingut zelf en heerlijke Flammkuchen.

IMG_3073
De rode wijn route in het Ahrdal

In het Arhdal heb je een rode wijnroute die je kan wandelen van 35 kilometer. We besluiten om dit met de auto te doen. We hebben afgelopen weekend al genoeg gelopen en gelukkig behoort dit ook tot de mogelijkheden.

We hebben pech in het Ahrdal. We hebben 3 wijnhuizen bezocht en geproefd maar zijn helaas, op de sekt na, nergens vrolijk van geworden.

Nieuwe poging in de Rheingau

Onderweg richting de Rheingau rijden we door het Nahe gebied. In de Nahe bevindt zich Weingut Lorenz waar ik eerder al een keer met Maurice de Coninck ben geweest. Ik vertel Hendrik over het Weingut en hij kende het al. Hij werkt zelf ook met een aantal wijnen van Lorenz. Des te leuker om daar even langs te rijden. Helaas zijn ze niet thuis maar niet getreurd, ze zijn volgende week in Nederland en nemen een doosje proefwijnen mee! Fijn!

IMG_5432
Bourgondische gezelligheid in Winebar Carl Ehrhard

We rijden verder naar de plaats van bestemming: Rudesheim am Rhein. Het is een gezellig toeristisch dorpje met een nog gezelligere wijnbar cq -wijnhuis genaamd Carl Ehrhard. We krijgen de kaart gepresenteerd en zien dat ze zelf veel wijnen maken. Eigenlijk willen we alles wel proeven en we vragen of dit mogelijk is waarop de enthousiaste dame die ons bediend vrolijk antwoord: “Ja maar natuurlijk!” We bestellen wat hapjes erbij, worst, kaas, rilet van eend en toast met graved lachs. Lekker.

 

 

IMG_3104
De kelder van weingut Carl Ehrhard

Rondleiding in de kelder

Terwijl we aan het smikkelen zijn komt de eigenaar binnen en vraagt of we het leuk vinden om de kelder te bekijken. Jaaa! Hij vertelt over zijn wijnen, welke wijnen in welke fusten gaan en dat hij volgend jaar voor het eerst gaat proberen een Riesling ( 80% van zijn wijnen) in zijn houten vaten te bewaren. Nu gebruikt hij zijn houten vaten alleen voor de Pinot Noir en Pinot Gris.

We hebben 12 wijnen geproefd en ze waren voor deze gelegenheid gewoon lekker. Verwacht niet teveel op culinair gebied en je hebt hier een topavond voor een goede prijs.

 

Toeristisch gedoe

IMG_3121
Uitzichten vanuit de kabelbaan, Rudesheim am Rhein

Als je in Budesheim am Rhein bent moet je wel even met de kabelbaan. Wat een mooi uitzicht over de prachtige wijnvelden en de Rhein! Jammer dat de druivenstokken nagenoeg leeg zijn. Voor een nog mooier uitzicht kan je beter tussen juni en september gaan kijken.

 

 

Maar hé! We zijn hier voor wijn!

Toen we gisteren richting de wijnbar liepen zag Hendrik een voor hem bekend wijnhuis, Georg Breuer. Met deze wijnen heeft hij in Oud Sluis gewerkt en dus zeker een bezoek waard dachten wij zo.

IMG_5470
De prachtige wijnen van Georg Breuer

Wij kregen een geweldige proeverij, 4 verschillende droge Rieslings, een Riesling Auslese een rosé van de Spatburgunder en de instap Spatburgunder.

Bij de eerste slok keken Hendrik en ik elkaar aan en er kwam een glimlach op beide gezichten. Wow! Wat een wijn! Het feest ging verder en ik heb de mooiste Auslese ooit geproefd. Man, wat een wijn. Zo clean, zo compleet, zo fris en toch een klein zoetje… geweldig! En natuurlijk aardig aan de prijs. Misschien te prijzig om mee te werken in onze arrangementen maar ik ga toch even op zoek naar de leverancier van dit huis in Nederland want dit moet ik wel met jullie delen.

We kopen wat wijnen voor onze privé collecties thuis en rijden door naar Allendorf.

 

 

Allendorf en zijn kleurenkamer

We komen aan en hebben direct geluk. We mogen meedoen met een sessie in de ”colourroom”. De

IMG_3138
Selectie wijnen van Allendorf

wat? De kleuren kamer! We kregen een glas ‘Save Water Drink Riesling’ ingeschonken en werden begeleid naar de kleuren kamer. Een witte kale ruimte met 1 verlichte wand. Er wordt gevraagd of we de wijn willen proeven in de witte kleur, daarna wordt de kamer rood en moeten we de wijn opnieuw proeven. Volgens Ulrich Allendorf is het zo dat je voor 60% proeft met je hersenen. Als je in een andere omgeving bent, smaakt de wijn anders. Dat geloof ik nog wel. Als ik in Spanje aan de Cava zit proeft hij altijd beter dan hier in ons kikkerlandje. Bij rood zouden we meer aardbeien, bessen en ander rood fruit moeten proeven. Helaas voor mij smaakt de wijn precies hetzelfde als in de witte kamer. We gaan door met groen, hier wordt de wijn frisser van smaak: denk aan appeltjes en buxus. Dan blauw en Hendrik proeft hier voor het eerst verschil. De wijn wordt vlak. Nou, ik wil ook meedoen met dit spel! De kamer wordt geel en hè? Ook ik heb een andere beleving. De wijn wordt zoeter van smaak! Het is dus echt waar. Omgeving = beleving.

Proeverij van Allendorf

Ulrich is inmiddels ook binnen gekomen en ontvangt ons hartelijk. Wij werken nu zo’n 3 jaar met zijn wijnen in de zaak. Zowel in Sailor’s Inn als in Oester & Soja. Save Water Drink

IMG_5471
Serious business, al die wijnen proeven

Riesling, gaat er al een belletje rinkelen?

Ulrich heeft weer een hoop nieuwe wijnen die hij ons wilt laten proeven. O.a. Meiner (rode Riesling, geperst dus witte wijn) und Deiner (witte Riesling). Twee wijnen, een van hem en de ander van zijn keldermeester en neefje Max. De Charta Riesling is net zo goed is als het vorige jaargang maar we willen nieuwe dingen dus deze komt niet terug als arrangementwijn. En nog een 6-tal andere wijnen.

 

 

 

De Finale

Ulrich sluit de proeverij af met zijn 3 Grosses Gewachs wijnen. Grosses Gewachs is een kwaliteiten aanduiding voor de zogenaamde VDP top kwaliteitswijnen. Gaaf dat we deze dus zomaar even kunnen proeven.

IMG_3154
Hendrik en Ulrich tussen de druivenstokken van 150 jaar oud

We trappen af met de Winkeler Jesuitengarten 2014. Ah, wat hou ik van deze wijn! Op de heenweg hebben Hendrik en ik het er nog over gehad. Een wijn is toch gewoon lekker, al dat gelul eromheen, het is gewoon lekker of niet? Nou dit is dus lekker.

De volgende twee zijn ook gewoon echt lekker: Winkler Hasensprung en de Rudesheimer Berg Roseneck.

Ulrich vraagt naar onze favorieten. Hendrik: “Zeker de laatste, deze is net iets mineraliger” (toch dat gelul eromheen..). Fleur: “De Jesuitengarten”. Waarop Ulrich antwoordt: “Maar natuurlijk, het is mijn elegantste wijn dus dat past perfect bij zo’n elegante dame”.

Zo die stop ik in mijn zak. Tijd om naar huis te gaan. We nemen afscheid van Ulrich maar we mogen niet weg zonder wijn.. Hij duwt ons nog snel even een doosje Jesuitengarten in de handen, de lieverd!

Weingut Allendorf

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s