Aan tafel met Martin Bout. Oester, kreeft & mosselvisser

Martin Bout is samen met zijn broer Jan Bout eigenaar van Mosselhandel Bout te Bruinisse. Dit zijn de mannen die onze restaurants (Brasserie Sailor’s Inn , Restaurant Oester & Soja )  elke keer weer voorzien van verse Zeeuwse mosselen, oesters, krukels & Oosterschelde kreeften.

Terwijl de vissers aan boord de oesters sorteren staat Martin aan het roer, zijn plaats aan boord. Tussen de bedrijven door stel ik hem een aantal vragen.

Hoe ben je in dit bedrijf terecht gekomen?

Mosselhandel Bout, voorheen Firma Bout is een familie bedrijf. Jan en ik hebben het

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Martin achter het “roer”

overgenomen van pa.

In tegenstelling tot Jan, die na school gelijk begon met werken bij pa is Martin sinds 2002 werkzaam in het bedrijf, daarvoor heeft hij 7 jaar in de havens van Rotterdam gewerkt, Martin: ”blijven hangen na mijn stage”. Toen pa in 2002 stopte vroeg hij of ik samen met Jan het bedrijf over wilde nemen, daar heb ik toen ja op gezegd.

Hoe ging het samen met Jan?

Gewoon goed.

Oké… Zijn er bepaalde taakverdelingen?

Martin is verantwoordelijk voor alles op het water, dit vindt hij gewoonweg leuker. Lekker bezig zijn op het water. Broer Jan verricht meer werkzaamheden in de loods, verkoop en organisatorisch.

Wat vind je het leukste aan je vak?

Dat het erg divers is, elk seizoen heeft zijn charme, dan zijn er weer oesters, dan weer kreeften, dan weer mossels. ”De variatie vind ik eigenlijk het leukste”. En natuurlijk het vissen, als je een beetje leuke lui aan boord hebt (en die heeft hij!) scheelt dat de helft en heb ik van niemand last.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Leuke lui zijn er zeker aan boord!

Waar gaat je voorkeur naar uit om te vissen? 

Kreeft en paling als hij moet kiezen, dat is echt nog een beetje jagen. Mosselen en oesters is meer kweek / boeren op het water.

Hier voegt hij aan toe, je kan nog zo je best doen met alle producten maar de natuur bepaalt uiteindelijk wat er gebeurd.

 

 

 

 

Je hebt 2 zoons, verwacht je dat deze ook naar de zeevaartschool gaan?

Ohh dat weet ik nog niet! Dat mogen ze zelf bepalen. De oudste van 16 is laatst met een collega mosselvisser mee geweest naar het wad voor stage, dat vond hij leuk. Martin: ”Ze moeten eerst maar eens voor een ander werken, dan zien we wel”.

Jouw vrouw Birgitte werkt ook in de zaak?

Ja, Birgitte doet samen met mijn schoonzus Marcella de administratie en de winkel, de ene week werkt Birgitte en de andere week Marcella, ideaal.

Vis je ook nog in je vrije tijd? 

Nee!

Haha, duidelijk. Eet je ook wel eens je eigen producten buiten de deur?

IMG_2785
Oesterbox in restaurant Oester & Soja te Bruinisse

Liever niet, althans niet bewust, ik eet ze het liefste gewoon thuis van mezelf.

Behalve als je bij ons in het restaurant komt eten.. Want dan kies je vaak voor het surprise menu en daar zitten dan bijna altijd producten van jou in!

Martin lacht: Ja, maar dat vind ik dan niet erg hoor! Maar bijvoorbeeld een pannetje mossels ergens bestellen zou ik nooit doen.

Last but not least.. Hoe kook jij jouw mosselen dan thuis?

Ik kook ze met wat zout, peper en knoflook, zo puur mogelijk..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De vangst van vandaag..

Eenmaal terug in de haven staat broer Jan klaar om de vangst van vandaag in ontvangst te nemen.

Ik kan het niet laten om het te vragen.. Hi Jan! Nu ben ik mee geweest kreeften vissen, oesters vissen mag ik ook een keertje mee op mosseljacht?

Haha ja hoor maar dat is niet zo’n luxe boot hè Fleur, dan moet je in zo’n kleintje (Jan wijst naar een klein bootje, waar ik inderdaad niet op kan zitten en mezelf gelijk afvraag waarom ik zo nieuwsgierig ben) Maar als je denkt dat je dat overleefd mag je zeker mee!

Okay, cool, in the pocket! Hierover later meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s