Alle ins & outs over de Zeeuwse oester

 

De platte oester & de creuses

De platte oester vindt zijn oorsprong in het Grevelingenmeer, het meer waar aan ons restaurant is gelegen. De creuses komen van over de hele wereld, deze leven ook in de Grevelingen. 5 jaar geleden waren er veel meer creuses dan platte oesters in de Grevelingen. Anno 2015 zitten er meer platte oesters in de Grevelingen, hoogstwaarschijnlijk komt dat omdat de Grevelingen het „thuis” is van de platte oester.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee bekende Zeeuwse Oesters?

Deze vraag stelde ik aan oestervisser Martin Bout, zijn antwoord: ja, pfff, Fleur, het is natuurlijk gewoon een ander soort oester.

Hier moeten we het mee doen, het is gewoon een andere oester, hieronder lees je in grote lijnen het verschil tussen de creuses en platte oester.

Verschil in smaak

De platte oester is voller en milder van smaak dan de creuses en er zit wat

Voorbeeld oesters
Oesters eet je in Oester & Soja, boven op het plateau de platte oester natuur, onderin de creuses Oriental Style & rechts de creuses gegratineerd met look & bladpeterselie.

meer een „bite” in, je kauwt echt op iets. De platte oester neigt ook meer naar het ziltige toe, echt die zachte zilte smaak van de Grevelingen proef je heel goed terug in de platte oester. De creuses leent zich dan weer ontzettend goed voor verschillende bereidingen.

Wij serveren in Restaurant Oester & Soja de creuses op 4 verschillende manieren, puur, gegratineerd met look & bladperterselie, natuurlijk met onze sojavinaigrette en Oriental Style ( gestoomd met zwarte bonen & zwarte azijn ).

 

Uiterlijk vertoon

De platte oester is om te zien een veel elegantere oester, ze is mooi rond en plat, de creuses daarentegen is grof, ovaal en meer geribbeld. Beide oesters heb je in verschillende maten, de platte oester kun je krijgen vanaf 2 nullen ( nullen is de aanduiding voor het gewicht van de oester )  tot 6 nullen. De maten van creuses gaan van 1 tot en met 3, 1 is de grootste maat, de maten van de creuses vind je doorgaans niet op de menukaart dus als je van kleine oesters houdt raad ik je aan om voor safe te gaan en de platte oester kiezen

Hieronder zie je de platte oester, 2, 3, 4 & 5 nullen op een rij met daaronder de Zeeuwse Creuses 1, 2 & 3 ( beide uit het Grevelingenmeer ) .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seizoen

Ja, ook de oester is een seizoensgebonden product. Je mag de oester het hele jaar door vissen, want de vissers hebben immers hun eigen perceel waar ze mee kunnen doen wat ze willen maar in juni en juli kiest bijna iedereen ervoor de percelen met rust te laten, dit omdat de oesters dan aan het melken zijn, melken is de benaming van het voortplanten van de oester. De meeste vissers kiezen ervoor om vanaf september pas weer de percelen op te gaan zoeken, dit omdat de oesters dan een goede maat hebben voor de verkoop, tot mei vissen ze door op oesters.

In onze restaurants kun je het hele jaar door oesters eten, in de zomer hebben wij de Zeeuwse zomeroester, de Franse Gillardeaus en soms de Japanse Umami oester.

Lekker & gezond

Ja oesters zijn niet alleen lekker maar ook nog is ontzettend gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in je stofwisseling. Verder passen oesters ook gewoon in zowel een cholesterolarm als een caloriearm dieet.

Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.

Website Oester & Soja

Binnenkort online: oesters vissen & eten in Bruinisse

Gerelateerd artikel: Aan tafel met… 2 Bruse vissers

4 reacties op ‘Alle ins & outs over de Zeeuwse oester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s