Aan tafel met… 2 Bruse vissers

We zitten aan boord van de BRU 49 aan de koffie, even pauze voor de

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9755
De BRU 49

mannen. Ik sla mijn slag en vuur mijn prangende vragen op ze af. Het is wat lastig luisteren, ondanks dat ik een echte Zeeuwse ben en mijn ouders plat Zeeuws praten heb ik toch moeite dit Bruse taaltje te verstaan.. Maar het is gelukt!

Hendrik ( Henk ) en Stoffel zijn beide werkzaam bij Mosselhandel Bout. Als je visser bent bij Bout vis je mee op het gehele assortiment, dit zijn mosselen, zowel bodem als hangcultuur, oesters, kreeft en paling.

Was het altijd al je wens om visser te worden?

PB091314.JPG
Martin (links), Stoffel (midden) & Henk (rechts) oesters sorteren op de Bru 49

Henk: Nee, ik heb eerst de mavo gedaan, toch wel snel in de visserij terecht gekomen, ik ben nu 17 jaar visser. Eerst heb ik op de Noordzee garnalen, vis en paling gevist. Ik ben nu 5 jaar werkzaam bij Mosselfirma Bout.

Stoffel: Nee, ik heb eerst geleerd voor machine bankwerker, daar heb ik niks mee gedaan. Ik ben op 16 jarige leeftijd gaan vissen op de Noordzee, daarna aan de slag gegaan bij baggerbedrijf Boskalis.

Hoe ben je bij Bout terecht gekomen?

Stoffel: in verband met bezuinigingen kon ik niet langer bij Boskalis aan de slag, ik kom uit Bru en zag een advertentie in de krant dat Bout personeel zocht, daar heb ik toen gelijk op gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Ik werk sinds 2004 bij Bout.

Heb je nog onderwijs moeten volgen voordat je als visser aan de slag mocht?

Henk: Ja, ik heb een avond cursus gevolgd genaamd ZAR, dit is de minimale eis om aan boord te mogen werken.

Stoffel: Ik heb hetzelfde gedaan.

Wat is het meest spannende wat je hebt meegemaakt tijdens een dag vissen?

Stoffel: op de Noordzee vissen was spannend, we visten wel eens bommen op van de tweede wereldoorlog en ook pakketjes met drugs. Ook was het soms gevaarlijk, je zat met windkracht 9 nog op zee, dag en nacht, van zondags tot vrijdags. Stoffel lacht ” Als je lui van aard bent moet je niet op een kotter gaan werken”.

Wat vind je het leukste van je werk als visser?

Henk: Als je aan het eind van de dag met volle kratten thuis komt, als we een goede vangst hebben, dat geeft voldoening in je werk.

Stoffel: Dat het werk veel variatie brengt en je bent lekker heel de dag buiten.

Waar vis je het liefste op?

30 april 2015 De-Etage Kreeften vissen-9802.jpg
Henk in actie, vissen op kreeft & paling

Henk: Paling en kreeft, omdat het meer leeft, altijd al graag gedaan. Jammer dat de paling terug gelopen is, want dan ging je echt niet voor niks, nu wel. Maar gelukkig is de kreeft in opkomst gekomen. ( we hebben het hier over het vissen op de Grevelingen.. )

 

Stoffel: mossels, dat is wel leuk want je probeert toch je best te doen en het resultaat geeft je voldoening. Aan mossels kun je meer zelf doen, ik zorg voor de aanvoer „ mosselen van de lijn halen in de Oosterschelde.  En ik zit natuurlijk lekker alleen aan boord, ben eigen baas.

Vis je in je vrije tijd ook? 

Henk wordt enthousiast..  Ja! Met een hengel! Op zout water..

Stoffel: Neee, dat doe ik hier al genoeg.

Wat eet je zelf het liefste?

Henk: Ik vind alles lekker. Gerookte paling, kreeft, mossels.

Hoe maakt je zelf je kreeft klaar?

Rauw op de BBQ, lekker en gezond

Stoffel: Gebakken paling en de gerookte paling, het liefste uit de Grevelingen, als t maar vers is.

Mijn vrouw bakt deze royaal in de roomboter, lekker met zeekraal en aardappelpuree .

Willen jullie zelf nog wat kwijt?

Nee

Gerelateerd artikel: Alle ins & outs over de Zeeuwse oester

 

 

3 reacties op ‘Aan tafel met… 2 Bruse vissers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s